Twitter’da Gündemi Kimler Belirliyor?

twitter

Twitter’ın son bir yıl içerisinde yapmış olduğu reklam standartlarındaki değişimler ve olayı daha basit hale getirmesi sonucu markaların ilgisini kazandı! Fakat buna rağmen fiyatlar gerçekten dudak uçuklatıyor! Ama fiyatlara değinmeden önce;

Twitter markanızın reklamını nasıl yapıyor?

Birçok insanın twitter’a girdiğinde baktığı TT listesinde size en üst sırada çıkma şansını sunuyor.  Aynı zamanda profillerinde sponsorlu tweet olarak seçmiş olduğunuz tweetinizin yayınlanmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra kişilerin follow ve follower listesinde çıkabilir, önerilen kişiler kısmında da yer alabilirsiniz.

Twitter’ın reklam politikasının Facebook’tan farkı küçük ve orta ölçekli işletmeleri hedeflemiyor olmasıdır. Facebook’ta 10 TL ye bile reklam yapabiliyorken Twitter’da en düşük reklam fiyatları 5000 TL’den başlıyor.

Twitter gündeminde (TT LİSTESİ) çıkmanın bu kadar pahalı olması ile birlikte kullanıcılar tarafından alternatif yollar geliştirildi. Twitter’da gündem bir kelime, kelime öbeği ve ya #hashtag in kısa zaman içerisinde tweetlerde çok fazla kullanılmasıyla oluşuyor. Yani normal bir günde #soykankomurcu hashtagiyle yarım saat içerisinde ortalama 500 tweet – kullanıcı – retweet ile beni Twitter’da gündem yapabilirsiniz. Tabi o gün TT listesine 10. Sıradan giren hashtagi analiz ettiğimizde TT listesine girebilmemiz için atılması gereken en az tweet ortaya çıkacaktır.

Böyle bir bilgiye ulaşılması sonucunda sosyal medyaya hâkim ve bu sektördeki kişilerin alternatif bir yöntem bulmaları çokta sürpriz olmuyor. Yaklaşık 500 ve üzeri twitter hesabı açılması ve bunların ortak bir kanaldan (Tweetdeck) kontrol edilmesi sonucunda hashtag kişiler tarafından kontrol edilebiliyor. Böylece kullanıcılar küçük ve orta ölçekli firmalara uygun fiyatla bir reklam seçeneği sunuyor. Fakat son zamanlarda bu durumun birçok kişi tarafından bilinmesi tweet havuzlarının oluşmasına neden oldu. Bunun en büyük örneği ise Twitter’da neredeyse her gün gördüğümüz #takiplesiyoruz #cumatakiplesmesi #hizlitakiplesme gibi Hashtagler. Bu hashtaglerin sahipleri büyük çoğunlukla takipçi satan, hashtag’i TT listesine sokabilen gruplar olduğu için top tweetlerde onları görmeniz mümkün olacaktır.

Twitter’ın buna karşı başlattığı bir diğer önlem olan fake hesapların kapatılması birçok ünlü kişiyi vurduğu kadar TT Listesinin müdavimleri için ve dolayısı ile küçük ve orta ölçekli işletmeleri etkileyeceğe benziyor.

Hiç yorum yok: