Site Haritası Nedir? Site Haritası Oluşturma

sitemap

Site Haritası Nedir?

SEO faktörlerinden olan site haritası çoğu web sitelerinde eksik olmasından kaynaklı arama motorlarında üst sıralara çıkmakta etken olabilmektedir. Amatör olarak web sayfası tasarlayıp sitelerinde arama motorları konusunda etkisi olan birçok yöntemleri bilmeyenler olabiliyor. Bundan kaynaklı site sahipleri Google’de ilk sayfalarda çıkmamakta yakınmaktadırlar. Asıl konumuz olan site haritası önemli mi bu kadar? Diyorsanız; Evet.
Site Harita uzantısı Google, Bing, Yandex vb. arama motorlarına sitemizde bulunmakta olan makaleler ve sayfaları ziyaret eden botlara bildirmek için kullanılan bir araçtır. Google sitemap bulunan bir sayfaya girdiğinde sayfaları kolay olarak bulabilmektedir ve arama dizinine kolay şekilde ekleyebilmektedir. Web sayfanızın site haritasını görüntülemek var olup olmadığını öğrenmek için domain adresinizin devamına /sitemap.xml yazarak site haritası kontrolünü yapabilirsiniz. Blogger, Joomla, Wordpress gibi hazır kullanılan platformlarda genel itibari ile var olmakta olsa da site haritasını bazen kendimiz oluşturup, düzeltmemiz gerekebilmektedir.

Otomatik Site Haritası Oluşturma

Otomatik olarak sitemap oluşturmak için birçok yöntem bulunmaktadır. Aslında bulunduğunuz site platformlarına göre ihtiyaçlar değişebilir. Blogger kullanıcı iseniz otomatik olarak oluşturulan site haritası, Wordpress’te Yoast SEO eklentisi, All in SEO ile yapılabilmekte iken HTML, CSS olarak basit tek sayfa olarak tasarlanmış siteler için de site haritası oluşturma aracı kullanabiliyor. Ayrıca Google site haritası oluşturma ve gönderme sayfasından yararlanabilirsiniz.

Blogger Site Haritası Oluşturma

Blogger kullanıcı iseniz genel anlamda basit bir blog arayüzü ile karşılaşırsınız. Site haritasını oluşturmaya ihtiyacınız yoktur. Çünkü hazır olarak Blooger yapısında bulunmaktadır. Görüntülemek için sitenize;
https://www.hacoos.com/sitemap.xml
https://www.hacoos.com/atom.xml?redirect=false&start-index=1&max-results=500
https://www.hacoos.com/atom.xml?redirect=false&start-index=501&max-results=500
yollarını kullanabilirsiniz. Birinci adreste direk site haritanızı görüntüler iken, ikinci adreste 500 taneye kadar olan makalenizi, üçüncüde ise 500 den fazla ise 500 ile 1000 arasındaki makalelerinizi görüntüleyebilirsiniz.

Wordpress Site Haritası Oluşturma

Eğer ki Wordpress kullanıcı iseniz eklentiler ile site haritası oluşturma yapabilirsiniz. Site haritası oluşturmak için sizlere üç tane eklenti önereceğim. Birinci eklenti direk olarak kurduktan sonra site haritası oluşturmak için basit bir yapıya sahip iken diğer iki eklenti daha detaylı SEO düzenlemeleri için kullanılmaktadır.

Google XML Sitemaps

Wordpress alt yapısı ile oluşturmuş olduğunuz sitenizin için en basit şekilde site haritası oluşturma eklentisidir. Eklentiler bölümünden Google XML Sitemaps eklentisini kurarak aktif etmeniz durumunda sitenizin haritası etkinleşecektir. Eklenti direk olarak basit bir şekilde kurulma sahiptir.

Yoast SEO Eklentisi

Yoast site haritası oluşturmak için eklentiyi kurduktan sonra aktif edince site haritanız aktif olmaktadır. Yoast SEO eklentisinde Search Appearance sekmesine giriş yaparak burada bulunan menülerde site haritanıza daha detaylı şekiller kazandırabilirsiniz. Sekmeler içinde gezinerek isterseniz yazıları, sayfaları site haritasına ekleyebileceğiniz gibi, etiketleri ve kategorileri site haritanızdan kaldırabilirsiniz.

All in SEO Pack

Bu eklentiyide kurduktan sonra özellik yöneticinde bulunan site haritası bölümünün altında bulunan Active butonuna basmanız yeterli olacaktır.

Hiç yorum yok: