Wordpress Hızlandırma & Site Optimizasyonu

Site hızı Google sıralamalarınızı etkileyen etmenlerden birisidir. Özellikle Wordpress hızlandırması yapmak oldukça önemlidir. Wordpress yapısı gereği ağır bir yapıya sahip olsa da WP Optimize eklentisi ile sitenizin gerekli olan: Cache Önbellekleme, Gzip sıkıştırmaları, Lazy Load, Resim Optimizasyonları ve bunlara ek olarak eski yazı taslakları gibi birçok işlemleri kolay bir şekilde yapabilir sitenizi hızlandırabilirsiniz. Sitenizi optimize etmek oldukça önemlidir. Hızlı olmayan bir yapıya sahip tasarımınız kullanıcılar açısından kötü olabileceği gibi sunucunuzun da aşırı CPU kullanımı gibi etmenlerini etkileyebilmektedir. Wordpress hızlandırma yaparken kullanıcıların htaccess üzerinden düzenlemeler yapmaları gerekebilmektedir. Eğer kolay bir hızlandırma yöntemi arıyorsanız WP Optimize tam size göre bir eklenti. Birkaç kolay adım ile sitenizin gerekli tüm hız ayarlarını bu eklenti sayesinde yapabilmektesiniz.

WP Optimize İle Site Hızlandırma Nasıl Yapılır?

İlk olarak Wordpress Eklentiler bölümüne gelip eklenti yükle diyerek arama bölümüne wp-optimize yazıp eklentiyi kurmanız gerekmektedir.
Kurulumu yaptıktan sonra eklentiyi etkinleştirin. Daha sonra Wordpress panelinizde sizin için ek WP-Optimize menüsü çıkacaktır. Buradan site hızlandırma yapmak için ayarlara başlayabiliriz.

Wordpress Veri Tabanı Temizleme

Optimize database tables:
Veri tabanınızı tamamen optimize edip eski bulunan veri tabanındaki düzenlemeleri yapar burayı kullanmak yerine sizlere Tables bölümüne geçmenizi ve burada size uygun olanları optimize etmenizi öneririm, veri tabanını optimize etmek dikkat gerektiren bir konudur. Yanlış işlemler yapmanız veri tabanınıza zarar verebilir. Temizleme yapmak istediğiniz veri tabanı için Tables bölümünde yanında bulunan optimize butonuna basmanız yeterli olacaktır. Sizler için gerekli tüm düzenlemeleri eklenti yapacaktır.
Clean all post revisions:
Düzenleme yaptığınız yazı ve sayfalarda ayrıca eski sürümü ayrıca depolanmaktadır. Bir gönderi üzerinde düzenleme yapmanız durumunda eski sürüm depolanır, temizlemenizi sağlar.
Clean all auto-draft posts:
Yazılar ve Sayfalar oluşturur iken Wordpress otomatik olarak taslaklar oluşturmaktadır. Bu taslaklar sitenizi barındırdığınız alanda ayrıca depolanmaktadır. Run optimization işlemini yapmanız geçmişteki tüm yazıların ve sayfaların otomatik taslaklarını silersiniz.
Clean all trashed posts:
Yayında olan yazılarınızdan sildiğiniz içerikler bulunuyor ise bunlar da ayrıca veri tabanında durmaktadır bu işlem ile sildiğiniz içeriğin veri tabanından temizlenmesini sağlarsınız.
Remove spam and trashed comments:
Wordpress kullanıcılar çoğu zaman spam yorumlara maruz kalmaktadırlar. Bu işlem ile spam yorumları ve spam olasılıklı yorumları temizleyebilirsiniz.
Remove unapproved comments:
Siteye yapılan yorumlarda onaylamak istemediğiniz yorumları veri tabanınızdan temizleyebilirsiniz.

Wordpress Resimleri Optimize Etme

Compress images:
Resim sıkıştırma, Wordpress de site hızlandırmada en önemli özelliklerden birisidir. Resimde bulunan ayarlar standart olarak yeterli olmaktadır. İsteğinize göre daha da aşırı sıkıştırmalar yapabileceğiniz gibi, daha da az sıkıştırma yapmasını isteyebilirsiniz.
Yukarıda seçili bir şekilde resim sıkıştırma ayarları yapmanız durumunda otomatik olarak eklenen resimlerede sıkıştırma yapabilmektesiniz.
Unused images and sizes:
Burada ise eski resimlerinizi sıkıştırma yapabilmektesiniz. Eklentiyi kullanmadan önceki resimlere de işlem yapmanıza imkan tanınmakta. Unutmadan hatırlatmalıyım ki, Bu özellik ya da komple olarak resim sıkıştırmaları maalesef ki ücretsiz sürümde bildiğim kadarı ile bulunmamakta. Burada bulunan birkaç özelliği kullanamayabilirsiniz.
Lazy Load:
En önemli ayarlardan bir taneside lazy load uygulaması yapmaktır. Resim, video, iframe sitenizin açılış hızlarını doğrudan etkileyen kodlama yapılarıdır. Sitenizde Lazy Load’ı açmanız durumunda sitenizin bu içeriklere sahip tüm sayfaları bu işlemleri erteleyerek sitenizin açılış hızını daha da arttıracaktır.

Wordpress Cache Bellekleme Ayarları

Enable Page Caching:
İşte eklentinin en önemli özelliği olan sayfa cache önbelleklemesi. Burada sitenin cache belleklemesini açarak sitenizin açılış hız oranlarına inanılmaz şekilde fayda sağlayacaksınız. Burada page caching bölümünü aktifleştirmeniz durumunda sitede gezen kullanıcılara sunulan sayfalar ön belleğe yedeklenerek sunulur ve site içerisinde gezinme işlemleri yaptıklarında bu önbellekten veriler sunulur. Bu ise sitenizde inanılmaz bir şekilde hızları yakalamanızı sağlayacak.
Purge Cache:
Önbelleğe alınmış sayfaların sayısını ve boyutlarına dair bilgiyi görebilirsiniz. Purge Cache butonuna basmanız durumunda önbellekteki tüm içerikleri temizleyebilirsiniz.
Cache Settings:
Birinci seçenekte mobil kullanıcılar için ayrı önbellek alma işlemi yaptırırsınız. İkincisinde ise giriş yapan kulanıcılara önbellekteki verilerden sunarsınız. Zaman bölümü ise önbellekleme süresidir. İhtiyaçlarınıza göre süreyi belirleyebilirsiniz.
Öneri: Wordpress Htaccess İle Manuel Gzip Sıkıştırma
Gzip compression settings:
Sitenizin Gzip sıkıştırmalarını aktif edersiniz bu işlem ile sitenizin var olan boyutu sıkıştırılarak sunulur ve daha küçük boyutlar ile site hızlandırması yaparsınız. Bende aktif olmamasın sebebi, manuel olarak htaccess dosyasına kendim eklemiştim. Sizlerde aktif olacaktır enable yapmanız yeterli olur.
Not: Yukarıda bulunan düzenlemeleri temanıza göre yapmalısınız, yanlış işlemler yapmanız durumunda sitenizde bozulmalar yaşayabilirsiniz. İşlemlere başlamadan önce yedeklerinizi her ihtimale karşı almayı unutmayın.

Hiç yorum yok: