Gzip Sıkıştırma İle Site Hızlandırma

gzip sıkıştırma
Sitenizi kullanıcılar ziyaret ettiğinde, kullanıcı tarafından istenen dosyaları yüklemek için sunucularınıza istek gitmektedir. İstek yapılmakta olan bu dosyaların büyüklüğü ne kadar yüksek ise, yüklenme süreleri daha da uzamaktadır. Web sitenizi ve CSS kodlarınızı kullanıcılar tarayıcı ile sitenize giriş yapmadan önce gzip sıkıştırma yaparak dosyaları küçülterek sunmanız sitenizin hızlanmasına katkı sağlayacacaktır.
Kısaca, Gzip nedir? Diye soracak olur isek: Gzip arkaplanda çalışmakta olan benzer yapıdaki kodları, metin yazılarını, medyaları bularak geçici olarak değiştirip sunar. Böylelikle toplamda sunulmakta olan dosya boyutlarınızda olabildiğince düşer. HTML, CSS gibi dosyalarınızda fazla sayıda tekrarlanan metinler ve boş kodlar bulunmaktadır, gzip ile bu tekrarlanmaların temizlenmesini sağlayarak, sayfa boyutlarında %65-70’lere kadar küçültmeler yapabilirsiniz.

Gzip Sıkıştırma Yapmak İçin Ne Gereklidir?

Blogger siteler için sadece tema düzenleme bölümüne ufak bir kod ile yapılır iken, Wordpress vb. tasarımlarda işler biraz daha farklıdır. Htaccess dosyasına erişim blogger (blogspot) sitelerde bulunmaz iken çoğu kullanıcı farkında olmadan ufak bir kod ile bunu yapabilmektedir aslında. Diğer tasarımlarda ise Htaccess dosyasına erişiminiz olmalı ve ya tercihe bağlı olarak cPanel erişimi ile panelinizden de yapabilirsiniz.

Wordpress Gzip Sıkıştırma

Wordpress'te mod_gzip veya mod_deflate‘i aracılığı ile gzip etkinleştirmesi yapabilirsiniz. Deflate daha yüksek sürüm apacer destekli olmasından dolayı önerebilirim ama bu iki mod hakkında bilgiyi linux panelinizinden edinebilirsiniz.

Wordpress Eklenti İle Gzip Sıkıştırma

Wordpress siteniz için hosting panelinizden mod_gzip ve ya mod_deflate sıkıştırmasını etkinleştirdikten sonra, iki çeşit yapılabilmektedir. Bunlardan birisi manuel olarak diğer ise eklenti aracılığı ile. Wordpress gzip sıkıştırmasını eklenti ile yapmak için Wordpress Hızlandırma Eklentisi İle Site Optimizasyonu makalemden faydalanabilirsiniz.

Wordpress Manuel Htaccess İle Sıkıştırma Yapma

.htaccess dosyasına hostingten erişim sağladıktan sonra aşağıdaki kodu .htaccess dosyanıza ekleyerek gzip sıkıştırmasını etkinleştirebilirsiniz.
mod_deflate kodları:
<IfModule mod_deflate.c>
  AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
  AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
  AddOutputFilterByType DEFLATE text/javascript
  AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml
  AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
  AddOutputFilterByType DEFLATE image/x-icon
  AddOutputFilterByType DEFLATE image/svg+xml
  AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml
  AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
  AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript
  AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
  AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml
  AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font  
  AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-truetype  
  AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-ttf  
  AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-otf
  AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-opentype
  AddOutputFilterByType DEFLATE application/vnd.ms-fontobject
  AddOutputFilterByType DEFLATE font/ttf
  AddOutputFilterByType DEFLATE font/otf
  AddOutputFilterByType DEFLATE font/opentype
# For Older Browsers Which Can't Handle Compression
  BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html
  BrowserMatch ^Mozilla/4\.0[678] no-gzip
  BrowserMatch \bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html
</IfModule>
Eğer sunucunuz mod_deflate‘i desteklemiyorsa, mod_gzip alternatifini deneyebilirsiniz:
mod_gzip kodları:
<ifModule mod_gzip.c>
mod_gzip_on Yes
mod_gzip_dechunk Yes
mod_gzip_item_include file \.(html?|txt|css|js|php|pl)$
mod_gzip_item_include mime ^application/x-javascript.*
mod_gzip_item_include mime ^text/.*
mod_gzip_item_exclude rspheader ^Content-Encoding:.*gzip.*
mod_gzip_item_exclude mime ^image/.*
mod_gzip_item_include handler ^cgi-script$
</ifModule>
Kodları ekleyip kaydettikten sonra gzip sıkıştırması etkin olacaktır.

Blogger Gzip Sıkıştırma

Blogger yani Blogspot siteler için ise htaccess dosyasına erişim olmadığı söylenebilir ama bu geçerli bir durum değildir. Hostinge ulaşamayacağınız sizin gzip sıkıştırma yapamayacağınız anlamına gelmez. Blogger sitelerde zaten gzip sıkıştırma yapma sunucu gereği açıktır. Yapmanız gereken sadece bir script kodundan faydalanmak. Aşağıda bulunan kodları sitenizde </body> kodunun hemen üzerine eklemeniz yeterli olacaktır.
Blogger için gzip sıkıştırma kodu:
<script type='text/javascript'> //<![CDATA[ $(document).ready(function() { $('img').each(function(){ var $img = $(this); var filename = $img.attr('src') $img.attr('alt', filename.substring((filename.lastIndexOf('/'))+1, filename.lastIndexOf('.'))); }); }); //]]> </script> <script type='text/javascript'> //<![CDATA[ $(document).ready(function() { $('img').each(function(){ var $img = $(this); var filename = $img.attr('src') $img.attr('title', filename.substring((filename.lastIndexOf('/'))+1, filename.lastIndexOf('.'))); }); }); //]]> </script> <script type='text/javascript'> //<![CDATA[ var scrollTimer = null; $(window).scroll(function() { var viewportHeight = $(this).height(), scrollbarHeight = viewportHeight / $(document).height() * viewportHeight, progress = $(this).scrollTop() / ($(document).height() - viewportHeight), distance = progress * (viewportHeight - scrollbarHeight) + scrollbarHeight / 2 - $('#scroll').height() / 2; $('#scroll') .css('top', distance) .text(' (' + Math.round(progress * 100) + '%)') .fadeIn(100); if (scrollTimer !== null) { clearTimeout(scrollTimer); } scrollTimer = setTimeout(function() { $('#scroll').fadeOut(); }, 1500); }); //]]> </script>
Blogger için gzip sıkıştırma yöntemi 2:
Aşağıda bulunan kodları <!DOCTYPE html> etiketinin hemen üstüne ekleyip temanızı kaydedin.
 <?php if (substr_ count($_SERVER['HTTP_ACCEPT_ENCODING'],'gzip')) ob_start("ob_gzhandler");else ob_ start();?>

Hiç yorum yok: