Google Hızlı İndexlenme Yöntemleri

Google botlarının siteleri ziyaret etmeleri güncelliği ve trafiklere göre değişiklik gösterebilmektedir. Bütün denediğim yöntemlere ve Cloudflare’de giriş yapan ve botların girişini eşleştirdiğimde size şunu söyleyebilirim ki “Bir sayfanızın güncellemesini istiyorsanız ya da Google’de indexli sayfanızın içeriğinin güncellenmesini istiyorsanız o sitenize Google’den arama yapılıp giriş olması lazımdır” Burada ne demek istiyorum? Söylemeye çalıştığım şey aslında tam olarak şu: “Sitene biri Google’den girmez ise ve ya Google’ye ait Chrome tarayıcısından direk link girişi yapmazsa Google sitenin indexini güncellemez ve ya yeni içeriğini indexlemez.
Giriş yapan kullanıcıları ve Google bot ziyaret saatlerini bir rapor çıkardığımda karşılaştığım manzara neredeyse şu oldu: “Google’nin Botları, Chrome tarayıcısını ya da Android'ini kullanan bizleriz.
Dolayısıyla sitenize bir trafik akışı olmadı mı var olan indexiniz de güncellenmiyor, yeni eklemiş olduğunuz içerikte hızlı index almıyor.
Unutulmuş bir şekilde sitenizin sayfaları arkaplanda bir karanlıkta kalıyor. Bu karanlığı aşıp hızlı index almak için birkaç yöntem deneniyor. Bunlara hızlıca ve tecrübe edindiklerim ile indexleme hakkında size birkaç öneri de bulunacağım

Google Gibi Getir

google gibi getir
Search console panelinize girip eklediğiniz içeriğin direk url adresini yeni search console da domain içindeki tüm url’leri inceleyin metni bulunan arama bölümüne direk yazarak indexletebilirsiniz. Bu yöntem eski search console da çalışma mantığı “botlar gel içerik ekledim, indexle” mantığında çalışıyordu. Buraya kadar her şey tamam şimdi yeni tasarıma sahip olan search console da işler farklılaşıyor. İki tür sayfa indexleme üzerine değineceğim.
Birincisi, yeni yayınlanmış içerik ile ilgili yeni yayınlanan sayfalarınızın hızlı indexlenmesini isterseniz bu alanı direk kullanabilirsiniz. Burada bir sakınca yoktur.
İkincisi, asıl sorun var olan indexi yeniden güncellemeye gelince işler farklılaşıyor. Google var olan sayfanızı sürekli gösterimlere sokarak çeşitli anahtar kelimelerde sınamıştır. Nasıl yani? Şimdi örnek olarak sayfamızın içeriği hızlı index olsun. Siz hızlı index ile sayfa yayınladınız ve Google bunu sürekli arama terimlerinde, tıklanma oranlarında ve sayfada kalma süresine sınayarak içerikteki anahtar kelimelerde konumlarını belirliyor. Hızlı index anahtar kelimesinde sitemin 100 kere 60’ıncı sıradan yüzde 5 tıklama 10 dakika ortalama oturum süresi ile gösterime girdiğini, sitem indexlenmiyor kelimesinde ise 50 kere gösterime 25’inci sıradan yüzde 0 tıklama ve ortalama süresi olmayan bir süre ile girdiğini var sayalım. Burada Google hızlı indexleme kelimesinde sizi yavaş yavaş 40’ıncı sıralara çıkararak denerken sitem indexlenmiyor kelimesinden geri düşürmektedir. Asıl konumuz olan Google Gibi Getir’e bağlanalım şimdi. Var olan bir içeriğinizi yeniden getir yaptınız mı sıfırdan indexlemiş gibi oluyor. Organik trafiğiniz daim yani sürekli değilse siteniz anahtar kelimede dalgalanmaya giriyor. Ta ki yeni içeriğe gösterimler yeniden girişler olana kadar. İçeriğinizi güncelledi iseniz Google Gibi Getir yapmanızı önermem. Doğalına bırakın zaten var olan sıralamanızdan girişler oldukça geçmişteki gösterimlerinizde sıranızı kaybetmeden belirli bir süre sonra Google zaten indexinizi güncelleyecektir, bundan şüpheniz olmasın.

TotalPing

site pingleme Site pingleme geçmişten bugüne var olan popülerleşmiş ve Wordpress gibi platformlarda dâhili olup Blogger gibi alt yapılarda bulamayacağınız bir araç. Ping siteleri kendileri sizin sitenizi arama motoru botlarının ilgili sayfalarına site haritanızı göndererek bildirir. Yani bir nevi sizin yerinize site pinglemesi (bildirmesi) yapar. Bu araçlar önceleri çok rövanşta idi. Ama artık pek işe yaradığını söyleyemem. Açıkçası bir işe yaradıklarını düşünmüyorum (!). Yine de bir pingleme sitesi isterseniz diye listeye sonradan ekledim. Normalde pingleme sitelerinden en meşhuru Ping-o-matic’dir. Ama TotalPing ile bütün sitelere ping bildirimi yapabilmektesiniz.

Robots.txt Test Aracı

robots test Şimdi gelelim nadir bilinen indexlenme konularına. Google’nin botlarını test etmek için bir araç var. Evet, onun adı robots.txt test aracı. Bu aracı kullanarak sitenizin robots.txt test ediyormuş gibi yaparak içeriğinizin URL adresini altta bulunan bot türlerinin hepsinde bir kere test etmeniz yeterli olacaktır. Google botlarını direk sitenize ve belirlediğiniz sayfaya yönlendirmiş oluyorsunuz. Belirli bir süre içerisinde sayfanızın index almasını sağlayabiliyorsunuz.

Mobil Uyumluluk Testi

mobil site uyumluluk Google’nin bot araçlarını say say bitmez. Diğer yöntemimiz ise mobil uyumluluk testi. Google’nin mobil bot versiyonunu sitenize yönlendiren bu sayfa aracılığı ile de sitenizin hızlı indexlenmesini sağlayabiliyorsunuz.

Yapısal Veri Test Aracı

yapısal test Google için zengin sonuçları belirlemenizi sağlayan bu sayfa ise, sitenizin schema yapısını kontrol etmektedir. Dolayısı ile sitenize bot göndermektedir.
Not: Google'nin bir tane botu ve ya News, Image, Video, MediaPartners gibi 4 ya da 5 botu yoktur. Belirli IP aralıklarında çeşitli User Agentlara sahip yüzlerce bot türü vardır. Örneğin: Chrome 81 masaüstü versiyon botu da var, Chrome 49 mobil versiyon botuda. IOS Mobil botu da var, Firefox 53 masaüstü botu da. Genelde 66.249.X.X IP'lerinden giriş yapmaktadır. GoogleBot Doğrulama sayfasını inceleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok: