SEO Nedir? SEO Anlamı Açıklama Rehberi

seo nedir

SEO Nedir?

SEO, Türkçe anlamı arama motoru optimizasyonu olarak bilinir. İngilizcesi search engine optimization olan SEO nedir sorusunu kısa açıklamak gerekir ise, sitelerin arama motorlarına uygun bir şekilde düzenlenmesidir. Arama motorlarında ilk sayfalarda çıkmak için sitelerinizde SEO düzenlemelerini yapmak artık neredeyse bir vazgeçilmez konum aldı.
İşletmeniz için kurumsal olsun, küçük bir iş yeriniz olsun, kendinize bir blog açmak gibi bir girişimde dahi bulunduktan sonra ummadık bir zamanda karşınıza SEO terimi çıkabilir. SEO nedir, SEO da ne demek oluyormuş gibi aklınıza ummadık sorular takılabiliyor. Sitenizi sadece yapmak yeterli olmuyor. Eğer ki arama motorları ile ilgim yoktur. Kullanıcılar direk giriyor Google de üst sıralarda çıkmasam da olur diyorsanız. SEO ile işinizde yoktur demektir. Eğer ki belirli bir kitleye ulaşmak istiyorum. Google, Yandex, Bing gibi arama motorlarında daha da yukarılarda sitem olsun diye düşünüyorsanız, SEO anlamını öğrenmelisiniz ve sitenize aramalarda daha iyi sıralama alabilmek için SEO uygulamalısınız. Google yaklaşık 200 SEO kriteri kullanmaktadır. Sıralamalarınızda iyileştirme yapabilmek için bu kriterleri olabildiğince eksiksiz yapmalısınız. Rakiplerinizden bu kriterlerden bir tanesini dahi iyi yapanlar sizlerden daha iyi site sıralaması alabilmektedirler. SEO’yu ayrıca iki başlık altında inceleyebiliriz. Bunlar Site İçi SEO ve Site Dışı SEO olarak karşınıza çıkar.

SEO Sıralama Mantığı Nasıl Çalışıyor?

Aslında SEO nedir sorusunu kendinize sormak ile arama motorları algoritmaları mantığı nasıl çalışıyor demek aynıdır. Google, Yandex, Bing gibi arama algoritmaları her geçen gün kendini iyileştirmektedir. Bu iyileştirmelerin içinde son zamanlarda matematiksel algoritmaya ek olarak yapay zeka algoritmaları da dahil olması ile birlikte SEO yapmak daha da zorlaştı diyebiliriz. Yapay zeka ile gelişmekte olan arama motorları, insan gibi düşünerek kararlar verebiliyor. Tabi böyle olunca eskiden de sıralama kriterleri az iken zaman ile her geçen gün bu sıralama faktörleri artıyor.
Site için SEO’nun anlamını tam manası ile öğrenmek istiyorsanız. Kendinize soracağınız ilk soru SEO’ya nereden başlamalıyım? olmalıdır. Kullanıcılara nasıl faydalı içerik üretip ilgilerini çekebilirim demelisiniz kendinize. İlk başlangıç olarak sizlere 21 Maddede Google İlk Sayfa SEO Nasıl Yapılır? makalesi işinize yarabilecek bir makalemdir, okumanızı tavsiye ederim.

Hiç yorum yok: