E-Ticaret’te Marka Bilinciyle Akılda Kalıcı Olun!

e-ticarette marka bilinci
Teknoloji çağında yaşamaktayız. Satış ve ticaret ortamı artarak dijital ortama taşınıyor. İş yerinizi zamanın gelişmesine adapte ederek çevrimiçi ortamlara taşınma vakti çoktan geldi de geçiyor. Peki e-ticaret sisteminin geliştiği bu ortamda işyeriniz için siz ne yapıyorsunuz? Teknolojiye adapte oldunuz mu? İnsanlara hizmette olanaklarınızı geliştirdiniz mi?
Bu sorular için cevaplarınızı vermekte geç kalmayın. Gelişen bilişim çağında iş yerlerini çevrimiçi platformlara taşıyanlar kazanıyor. Taşımamakta ısrarcı olanlar ise gün geçtikçe erimeye başlıyor. Çevrimiçi platformlarda yerinizi almak için markanızın bilinirliği ile başlamaya ne dersiniz? Akılda kalıcı bir marka olmak ister misin? O zaman makalem senin için!

Nasıl Akılda Kalıcı Marka Olunur?

Bunun için birçok yöntem bulunmaktadır. Tabi bu yöntemler sektörlere göre değişiklik gösterebilir. Bizim başlayacağımız ilk adım olan ise bir marka adı ve logosu. Markanızın adını doğru seçmek demek bir adım önde başlamak iken logonuzu kalıcı kılmak ise ikinci adım ile önde devam etmek demektir.
İlgi çekici bir marka adı her zaman dillerde kalıcı olacaktır. Size ait bir kimliği, düz bir biçimde oluşturmak kaybetmenizi sağlar. Buradan sonra örnekler ile devam edeceğiz. Örneğimi kendi sektörüm olan SEO üzerinden devam ettirelim. Kendim için bir marka adı oluşturur iken çok düşündüm. Ne olabilir? Diye… Düz bir şekilde bu sektörde sırf domain ismi olsun diye a-seo-sitesi, b-seo-sitesi, a-ili-seo, b-ili-seo yapabilirdim. Bu domain adından kazançtı ama bilinirlik açısından geri düşmekti. Neden düz bir marka adı ile ortaya çıkayım ki? Kendi ismimin baş harfleri ve lakabım ile bir marka adı oluşturdum. Bu hem ilginç hem makalemden faydalanan kişilerde akılda kalıcı olacak. Bu benim bulunabilirliğimi kolaylaştırıyor!
HACOOS markası ilgi çekici ve bir marka iken x ili seo sitesi, x seo sitesi gibi marka bilinci olmaz, olamaz. Akılda kalıcı olamam. Sektöründe çevrimiçi ortama ticaretini taşıyor isen fizibilite çalışmalarını iyi yapmalısın. Akılda kalıcı bir kişiliğe, markaya bürünmelisin ki geri dönüşlerin fazla olsun. Şimdi diğer bilinirliğe gelelim. Nedir o? Tabi ki logo. Markanızın amblemini doğru seçmek, ikinci ilerleyiş ile önde olmanızdır.
Markanızın amblemini oluşturur iken her şeye dikkat etmelisiniz. Renkleri, okunabilirliği, akılda kalıcılığı ve sadeliği… Karmaşık anlam içermeyen amblem tasarımları 1970 - 1980’lerde kaldı. Herkes artık sadeliği seçiyor. Çünkü sadelik yani basic bir yapıya sahip olmak her zaman tutulur. Markanızın logosunu oluşturur iken renklerinizi belirleyin ve ona göre adımlarınızı atın. Tasarladığınız her şey o renklerde akılda kalıcı olmalı zira başka örnekler sunayım. Hepsiburada değince aklınıza hangi renk geliyor? Ya da Microsoft? Ve ya Google? Bu bilinirlik renk, sadelik ve akılda kalıcı bir marka olmanın belirtileridir. Sende bu belirtileri yakala. Oluşturmuş olduğun e-ticaret ortamında siteni, faturanı, logonu, reklamlarını vb. bütün tekniklerini marka bilincinde renkler üzerine kur.
Bonus: Yapmış olduğunuz satışlarda marka bilinirliği ve akılda kalıcılığın en önemli adımlarından birisi ise ürününüzün kalitesidir. Müşteriyi elde tutmak size marka bilinirliğinizde nirvana yaşatacaktır. Müşterilerini senin için çalışan bir reklam önericisi olarak düşündün mü hiç? Müşterin memnun ise o kişini önerisi sana onlarca kişi getirebilir. Tam tersi olur ise onlarca kişi kaybettirebilir. Böyle düşünmelisin.

Hangi Hataları Yapmamalısınız?

  • Yanlış bir marka adı ve logosu oluşturmamalısın.
  • Kalite algından ödün vermemelisin.
  • Yanlış ürün pazarlaması gerçekleştirmemelisin.
  • Satış tekniklerini önceden belirlemelisin.
  • Müşterilerine ulaşılabilirlikte sınır tanımamalısın.
  • Diğer rakiplerinden farklılıklarını ortaya koymalısın.

Hiç yorum yok: