Google BERT Algoritma Güncellemesi

bert
Google’nin sitelerdeki içeriklerini denetlemekte olan Panda ve Rankbrain algoritma güncellemelerine küçük evlat BERT geldi.
Google arama sonuçlarında sıraları etkileyecek olan bir güncellemeye imzasını attı. Yeni arama mantığı yapay zekası olan BERT ile sitelerin doğal dili ile ilgili sonuçlar daha iyi anlaşılır olacak. BERT’in yaklaşık olarak arama sonuçlarında 10 siteden birisini etkileyeceği düşünülüyor. Bundan ortalama 5 yıl önce yapmış olduğu Rankbrain güncellemesi birçok sitede sıraları etkiler iken bu güncelleme ile birlikte siteleri daha zorlu bir yol bekliyor. Kasım ayının başlarında yayına başlanan arama motoru güncellemesi şuan için İngilizce olarak verilse dahi Google kısa süre içerisinde tüm dillerinde ekleneceğini bildirdi.
Bu Güncelleme İle özellikle öne çıkan snippetlerin etkilineceği düşünülüyor.

BERT Nedir?

Doğal dil işleyiş mantığını (NLP) anlamak için kullanılmaya başlanan sinir ağı temellerine dayanmakta olan bir tekniktir.
Geçen yıl yayına başlayan Google AI Yapay Zeka bloğunda daha detaylı olarak açıklanıyor. Kısacası sıralamaları etkileyecek olan BERT bilgisayar yapay zekasının insan gibi davranarak metinleri daha iyi anlamasını çalışmaya yönelik bir mantık yapısıdır.
Google arama sorgusu yaptığınızda girişlerinizin ne anlama geldiklerini, sonuçlanacak olan sayfalarla ilişkisini anlamak için birçok yöntem kullanıyor. Örnek vermek gerekir ise; Aramak için bir hece girmeye başladığınız sizler için uygun olabilecek bütün sonuçlar tek tek listelemeye başlıyor. Aramada siyah yazmanız durumunda kara kelimesi gibi eş anlamlı kelimeleri dahi hızla eşleştiren bu mantık doğal dille desteklenerek artık hecelemeler, kelimeler yerine neredeyse tüm mantığı anlamaya yönelik olacak. Tabi ki bunun kısa süre içerisinde gerçekleşmesi beklenemez. BERT’in tüm siteleri, sayfaları tek tek inceleyerek, karşılaştırması ile zamanla daha da yerine oturacaktır.

BERT için site nasıl optimize edilmelidir?

Google tarafından yapılan açıklamada pek detaylara inilmedi, blogda çalışma mantıklarına kadar bilgiler verildiği için bu kaynaklardan faydalanarak mantığı anlayabilirsiniz ama söylemiş oldukları açıklamada “Sitelerinize içeriklerinizi özgün, kullanıcılar için oluşturarak girin, zamanla doğru içerikleri bu mantık eşleştirecektir” gibisine cevaplar verildi.

Hiç yorum yok: