Web Sitesi Kurmak İçin İlk Adım

web sitesi kurmak Web siteleri 7/24 internete bağlı olan sunucularda barındırılan sayfalardır. Bu sunucularda işletim sistemleri bulunmaktadır. İşletim sisteminize göre PHP, ASP, ASPX kullanılıyor. Bu sunucuların kişisel özel olarak alınmış olanlarına “VDS, Fiziksel Sunucu vb.” adı verilmektedir. Bunların daha küçüklerine ise “hosting” adı verilir. Hosting bir sunucunun çok fazla kişiye aynı anda kaynaklarının sunulması iken VDS, VPS sunucuların kaynaklarının arttırıldığı biçimidir. VDS’lerde kaynaklarınız size ayrılmış iken VPS ise Hosting ile VDS arası konumlandırılmış bir sunucu ücretlendirme biçimidir.

Hosting Nedir?

Hosting web sitenizin barınacağı (dosyalar, metinler, resimler vb.) çok yüksek hızda Mphs internet hazlarına sahip olan 7/24 internete bağlı tutulan sunucuların belirli kaynaklar ile parçalara ayrılmış biçimidir.

Alan Adı Nedir?

Alan adı, internet üzerinde paylaştığınız verilere erişim sağlayan özel edinilmiş isimlerdir. Hosting’e yüklediğiniz verileri kullanıcılara eriştirebilmek için edinilen alan adları .com, .net vb. bir çok uzantıya sahip olabilmektedir.

Alan Adı ve Hosting’i Nereden Alabilirim?

Burada reklam yapıp şu firma iyi ya da diğeri kötü diyemem. Sizlere bir şirket sitesi ismi vermek istemiyorum fakat arama motorlarından hosting, alan adı gibi anahtar kelimeleri taratarak rahatça bulabileceğinizden eminim. Şirketleri doğru seçme konusuna dikkat etmenizi öneririm. Aldığınız hostingin kaynaklarını ihtiyaçlarınıza göre belirlemelisiniz.

Hosting ve Alan Adı Satın Aldım ve Siteme Erişilebiliyor Şimdi Ne Yapmalıyım?

Eğer ki web programlama diline sahip değilseniz hazır scriptleri kullanmalısınız. Dünya üzerindeki bütün sitelerin neredeyse %70’i hazır scriptler kullanmaktadır. Örneğin; bir blog yazarı olmak için açtıysanız sitenizi hazır scriptler ideal yapılara sahiptirler ve hemen ihtiyaçları karşılayabilmektedir. Eğer ki bir okulun veya firmanın özel bir algoritmasını hazırlayacaksanız burada ihtiyacınızı hazır scriptler karşılayamayabilir. Web sitesi kurmak istediğiniz alan ile ilgili hazır scriptleri araştırarak sektörünüzde ihtiyacınızı karşılıyor ise satın alabilirsiniz. Özel ihtiyaçlarınız için yeniden script yazdırmanız gerekebilir.

Script Nedir?

Script, belirli web programlama dilleri kullanılarak oluşturulan gelişmiş hazır sistemleri oluşturan dosyalardır. Web sitelerinize arayüz kazandırmaya yarayan scriptler PHP, ASP gibi çeşitli dillerde olabilmektedir.

CMS Nedir?

CMS (Content Management System), belirli standartları yakalamış içerik yönetim sistemleridir. CMS, ileri düzey kodlama bilgisine sahip kişiler tarafından geliştirilen, web site arayüz hazırlamasını ve kodlamasını kolaylaştıran belirli standart ve kod dizimine sahip olan dosyalardır. CMS’ler ile çok kolay şekilde sitelerinizi dakikalar içerisinde hazır hale getirebilirsiniz.

En Çok Kullanılan CMS’ler Nelerdir?

Herkes tarafından bilinen ve en çok tercih edilenlerin başında Wordpress gelmektedir ama ihtiyaçlar doğrultusunda CMS seçmek en doğrusudur. Wordpress blog tabanlı bir CMS sistemidir. Eğer bir forum sitesi istiyorsanız MyBB, Vbulletin, e-ticaret için web CMS istiyor iseniz Opencart gibi sistemleri ihtiyaçlarınız doğrultusunda belirlemelisiniz.

FTP Nedir?

FTP Hostinginize yani web sitelerinizin dosyalarına erişebileceğiniz bir ara ulaşım protokolüdür. FTP ulaşım protokolü ile CMS sisteminizi yükleyebilir, hostinginize manuel şekilde dosya upload edebilir, hosting özelleştirmelerinizi yapabilirsiniz. FTP ulaşımını internet tarayıcısından dahi “ftp://www.siteadresiniz.com” şeklinde dahi ulaşabilirsiniz ama bu iş için geliştirilmiş olan açık kaynak kodlu FileZilla tercih etmek işlerinizi daha da kolaylaştırabilir.

Forum Kurmak İstiyorum Diyenler İçin

Herkesin birbirleri ile iletişim sağlayabileceği ve açtıkları konular ile bilgilerini paylaşabileceği bir forum kurmak istiyorsanız MyBB, Vbulletin ve Xenforo gibi hazır CMS’ler bu hususta işlerinizi kolaylaştırabilir.

Ücretsiz Site Kurmak İstiyorum Diyenler İçin

Ücretsiz site kurmak isteyenler için yüzlerce imkan mevcut fakat ücretsiz site ile bir yere (Blogspot hariç) varamayacağınızı bilmenizi isterim. Google’nin kendi ücretsiz alan adı ve hosting sağlayıcı bir blog kurma sitesi (Blogspot) mevcuttur. Eğer ücretsiz blog kurmak istiyorsanız blogadınız.blogspot.com şeklinde dakikalar içerisinde gmail adresiniz ile hemen blog kurabilirsiniz. Eğer com, net gibi uzantılarda bitmesini istiyorsanız ayrıca alan adı satın alıp bloğunuz ile eşleştirmeniz gerekmektedir.
Not: Kendi sitemi şuanda blogspot ile oluşturup özel alan adı ile bağlantı yapmış durumdayım.

Hiç yorum yok: