Google Hummingbird Güncellemesi

google hummingbird

Hummingbird Nedir?

Hummingbird, 2013 yılında Google arama sonuçlarında önemli bir algoritma değişikliğine verilen bir isimdir. Adı, sinek kuşunun hızı ve doğruluğundan türetilmiştir. Arama sonuçlarında yapılan Hummingbird değişikliğinin 26 Eylül 2013 tarihinde, bir aya yakın kullanıldığı açıklandı.
Hummingbird, tek tek anahtar kelimeler üzerindeki bağlamları ve içerik anlamlarını dikkate alarak doğal dil sorgularına daha fazla önem vermektedir. Google’nin yapmış olduğu bu algoritma güncellemesi ile kullanıcıların aradıkları içerikler tek tek değerlendirilmeye başlanmış ve web sitelerinin her sayfasının değerleri ayrı olarak ölçülmeye başlanmıştır. Kullanıcılar arama yaptıklarında bir otoriter sitenin ana sayfası yerine ya da bir linkine göre değil, içeriklerin yararına göre alakalı web site sıralama listeleri oluşturulmaya başlanmıştır. Bu güncelleme ile beraber web site SEO geliştiricileri ya da içerik editörlerinin sitelerini zorunlu anahtar kelimelerde doldurup ilk sayfalara çıkmaları engellenmiş olup doğal yazı yazmaları sağlanmıştır.

Hummingbird Özellikleri

"Hummingbird" güncellemesi, Google'ın 2010’dan sonra yaptığı arama algoritmasının ilk büyük güncellemelerden birisidir. Google’nin arama şeflerinden olan Amit Signhal, 2001 yılından sonra yapılmış olan en dramatik değişikliklerden birisi olduğunu aktardı.
Arama sorgusundaki her bir kelimeye odaklanacak olan önceki arama algoritmalarından farklı olarak, "Hummingbird", farklı sözcüklerin bağlamını birlikte ele alır ve anlamla eşleşen sayfaların birkaç kelimeyle eşleşen sayfalar yerine daha iyi sonuç vermesini sağlar.
Hummingbird, arama motorunun anahtar kelimeler arasındaki kavramları ve ilişkileri anlama yeteneğine sahip olduğu için, etkileşimleri daha insani hale getirmeyi amaçlamaktadır. Sayfa içeriğine daha fazla önem verir, arama sonuçlarını daha alakalı hale getirir ve bir web sitesinin önemini belirlemek için bir sayfanın otoritesine ve bazı durumlarda sayfanın yazarına bakar. Bu bilgileri de, kullanıcıları standart web sitesi ana sayfası yerine bir web sitesindeki belirli bir sayfaya daha iyi yönlendirmek için kullanır.

SEO Üzerindeki Etkileri

Arama motoru optimizasyonu Hummingbird, web geliştiricileri ve yazarları anahtar kelimeler kullanmak yerine web sitelerinde yazarken doğal dili kullanmaya teşvik etti. Sayfa bağlantısı, başlık etiketleri, URL adresleri, HTML etiketleri, sayfa içi öğeler gibi teknik web sitesi özelliklerinden etkili bir şekilde yararlanmalarının yanı sıra çoğaltma olmadan yüksek kaliteli, alakalı içerik yazılması gereklidir. Arama sorgularındaki anahtar kelimeler hala önemini korumaya devam ederken, "Hummingbird" uzun kuyruklu anahtar kelimelere daha fazla güç katarak, yalnızca anahtar kelimelerden ziyade içeriğin optimizasyonuna etkili bir şekilde önem vermektedir. Google'ın sonuçları tam kelime öbekleri veya anahtar kelimelerle listelemesine ek olarak, eş anlamlıların kullanımı da optimize etmiştir.

Hiç yorum yok: